اقیانوسها منابعی عظیم از انرژی حرکتیاند،که بهصورت امواج، جزر و مد و جریانهای همیشگی سطحی یا زیرآبی، ناشی از اختلاف حرارت نقاط گوناگون، دیده میشود.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، از میان انرژیهای تجدید پذیر، انرژیهای دریایی از پاکترین و پرظرفیتترین انرژیها به شمار میروند. به همین لیل کشورهای پیشرفته دنیا برنامههای جامعی برای استحصال انرژی از دریا و اقیانوسها دارند. دریاها با فرآیندهای مختلف فیزیکی، انرژی دریا را دریافت و ذخیره کردهاند و سپس آن را تلف میکنند. این انرژی بهصورت امواج، جزر و مد، اختلاف دما و حتی اختلاف غلظت نمک در اعماق مختلف آب دریا وجود دارد ه میتوان از هر یک از آنها بهر برداری کرد. منشأ انرژیهای دریایی نیز مانند همه انرژیهای مورداستفاده خورشید است.
انرژیهای قابل استحصال از دریا بهطورکلی شامل منابعی همچون جزر و مد، امواج، باد فراساحلی، جریانات که عموماً ناشی از جزر و مد است و همچنین اختلافات گرمایی و چگالی و همچنین منابع زیستی و رسوبات دریایی است.
بنا بر تحقیقات بهعملآمده متاسفانه تاکنون هیچ استحصالی از انرژیهای تجدید پذیر دریایی در ایران صورت نگرفته و تنها مطالعاتی در سطح پتانسیل سنجی تنها در برخی از حوزههای یادشده فوق صورت گرفته است.
انرژیهای تجدید پذیر دریا
آب اقیانوس مدام در حال حرکت است . جریانهای اقیانوسی در الگوهای مختلفی حرکت میکنند که تحت تأثیر باد , شوری آب , دما , نقشه کف اقیانوس و چرخش زمین قرار دارد. جریانات اقیانوسی توسط با دو گرمای آب نزدیک استوا در اثر خورشید ایجاد میشوند . گرچه برخی از این جریانات از اختلاف چگالی و شوری آب حاصل میشوند. این جریانات نسبتاً ثابتاند و تنها در یکجهت جریان دارند .گرچه جریانات اقیانوسی با سرعت کمتر از سرعت باد حرکت میکنند ولی به خاطر چگالی زیاد آب مقدار قابلتوجهی انرژی حمل میکند.
تکنولوژی استحصال انرژی از جریانهای آبی
روش بسیار متداول برای بهرهبرداری از جریانات استفاده از توربین است که عمود بر جهت جریان در بستر دریا قرار میگیرد و یا از سکوی شناوری آویزان میشود.
در آبهای کمعمق (عمق 30-20 متر ) قرار دادن توربین در بستر دریا مناسبتر است درحالیکه ساختار شناور در آبهای کمعمق و عمیق (عمق بیش از 50 متر) هر دو مناسب است.
بر اساس این گزارش، ستاد توسعه فناوری و صنایع دانشبنیان دریایی معاونت علمی، موضوع انرژیهای تجدید پذیر در دریا را در آمارنامه دریایی موردبررسی قرار داده است.
پایان پیام/32